Ventilator VP 40DC-2000CAP pentru DEWAN HATTAR CEMENT- KARACHI, PAKISTAN (ep.3)
Se observa ca o caracteristica a acestui tip de ventilator faptul ca presiunea ramane relativ constanta la valoarea de cca 170 mmCA pe o plaja mare de debite, respectiv intre 63.000 m3/h si 150.000m3/h. Ulterior, presiunea scade pe masura ce debitul creste, iar parametrii de lucru debit- presiune lucreaza in echilibru strans. Orice deviere a unuia dintre acestia determina modificarea imediata a celuilalt.
Tot pe aceasta diagrama, in functie de aceiasi parametri, se calculeaza si se reprezinta puterea absorbita Nef si care, cum este si firesc, creste cu cat creste debitul utilizat. In consecinta, problema care se pune intotdeauna pentru calculul eficientei energetice a ventilatorului este de fapt trasarea pantei de crestere Nef. Cu cat aceasta este mai aplatizata, formand un unghi de crestere cat mai mic cu orizontala, inseamna ca energia consumata de ventilatorul industrial este mai mica, iar diferenta cedata mediului ambiant este asadar si ea sensibil redusa. De unde rezulta ca randamentul efectiv de utilizare al ventilatorului industrial va fi cu atat mai mare, in speta eficienta acestuia.
In concret se obeserva ca panta curbelor Nef face unghiuri mici si relativ uniforme cu orizontala ( ≤ 300) si are valorile cele mai mari in portiunea de mijloc a curbei debit- presiune, adica in plaja care include valoarea maxima a puterii absorbite. In aceasta plaja eficienta energetica este maxima si se apropie de 110 – 112 kW. Aceasta se gaseste in punctul in care se atinge un debit de 210.000 m3/h la o presiune de 150 – 160 mmCA. Observam totodata si variatia randamentului η, care atinge in acest punct valoarea apropiata de maxim, respectiv cca. 82%.
Cresterea de debit peste aceasta valoare nu aduce beneficii tangibile in parametrii de scoatere ai ventilatorului. Presiunea va incepe sa scada, dar si Nef deasemenea, ceea ce inseamna ca incep sa apara pierderi mai mari decat normale in sistem, respectiv ca se va consuma multa energie cu efecte din ce in ce mai reduse. Randamentul η va scadea si el destul de brusc, dupa cum ne arata curba de variatie a acestuia. Deci desi posibile, beneficiile cresterii de debit nu sunt deloc eficiente.
Rezulta deci ca un maxim de eficienta in functionarea ventilatorului se obtine la valorile unui debit de 110.000-160.000 m3/h si a unei presiuni care se mentine aproape constanta, pe un palier de 170- 175 mmCA. Randamentul este si el foarte bun, apropiindu-se de 95% pe intregul palier debit- presiune.